Akıllı Telefonlar Ne Zaman Üretilmeye ve Kullanılmaya Başlandı?

Akıllı Telefonlar Ne Zaman Üretilmeye ve Kullanılmaya Başlandı?

Akıllı Telefonlar Ne Zaman Üretilmeye ve Kullanılmaya Başlandı?

Günümüzde etkisi artık tartışılmayacak seviyelerde ve global olan akıllı telefonlar, aşağı yukarı herkesin bildiği bir cihazdır. Bugün her fiyat aralığı ile bir şekilde çoğu kişinin elinde bulunan bu telefonlar, tabiki bir telefondan çok daha kapsamlı hale gelmiş; daha farklı amaçlara da hizmet etmeye başlamıştır. Ancak ‘’akıllı telefonlar ilk ne zaman üretildi?’’, ‘’ne zaman yaygın hale geldi?’’ gibi soruları hepimiz merak ediyoruzdur. Bu yazımızda bundan bahsedeceğiz.


Ne Zaman Üretildiler?

Aslında akıllı telefonların sürekli yenilendiğini ve yeni özellikler kazandığını düşünürsek, birkaç akıllı telefon devri olduğunu söyleyebiliriz. Yine de akıllı telefonların atası olarak IBM’nin zamanında piyasaya sürdüğü, hem cep telefonu hem mini bilgisayar hem faks makinesi hem de çağrı cihazı görevi gören telefonu gösterebiliriz. 1993 yılında piyasaya sürüldü ve bu özelliklerinden ötürü ilk akıllı telefon olarak kabul edilir. Daha sonra ise 1996 yılında, Nokia 9000 Communicator modeliyle ilk akıllı telefon üretimini yaptı. Aşağı yukarı aynı özelliklere sahipti. Bu iki üretimin benzeri olarak 1997 yılında Ericsson, 2000 yılında ise yeniden Ericsson yeni modellerle karşılık verdi. Daha sonra 2000’li yılların başlarında hem Handspring hem de Blackberry firmaları bazı geliştirmelerle yeni modeller tasarladı. 2006’ya kadar bu şekilde yenilikler geldi. Ancak günümüzdeki anlamıyla akıllı telefonların tam karşılığı bunlar değil.

iOS ve Android Tabanlı Akıllı Telefonlar Ne Zaman Üretildi?

İşte akıllı telefonlardaki bu devrim, 2007’ye dayanıyor. Apple firması, günümüzdeki akıllı telefon furyasını ilk iPhone modeli ile başlattı. 2008 yılında ise HTC, Android sistemli telefonla karşılık verdi. Günümüzde akıllı telefonlardaki birçok uygulama, bu dönemlerde kullanılmaya başlandı. Daha sonra ise Samsung da Android kullanmaya başladı ve piyasada çok ciddi bir pazara sahip oldu.