Kendini Onaran Metal Geliştirildi

Kendini Onaran Metal Geliştirildi

Kendini Onaran Metal Geliştirildi

Nano teknoloji her geçen gün yeni buluşlara imza atıyor. Son zamanlarda, insanlığın en büyük sorunu olan korozyon sorununa çözüm aramak amacı ile bir çalışma başlatıldı. Çalışma, paslanmaya karşı durabilecek bir teknoloji geliştirmekti. İnsanların inşa ettikleri metal kökenli yapılar zamana yeniliyor ve korozyona uğrayan metal çürümeye yüz tutuyor. Bu da büyük maddi zararlara yol açıyor. Metal içindeki zayıf bir nokta bile tüm metalin oksitlenmesine yol açabiliyor. Devasa boru hatlarını onarmak büyük masraflara yok açıyor. Deniz ve okyanusların altından geçirilen devasa doğalgaz hatları buna örnek verilebilir. Bilim insanları, etraftaki korozyon yapıcı etkilerden tamamen korunmak üzere, metali bir özel kaplama ile kaplamayı düşündüler. Bu kaplama ile metal kaplama teknolojisi yeni bir yola girdi.

Kuzeybatı Üniversitesi Çalışma Başlattı

Kendini onaran metal geliştirme çalışmaları hızla ilerledi ve Kuzeybatı Üniversitesi araştırmacıları, lokal korozyona karşı kendini onarabilen bir sisteme sahip yepyeni bir metal kaplama sistemi geliştirdiler. Bu özel kaplama ile kaplanan metallerde zorlu hava koşullarına karşı dayanım yüksek düzeyde. Bir korozyon etkisi ortaya çıktığında, oluşan deformasyon, kaplama sayesinde yeniden eski haline geliyor. Yani kaplama, kendi kendini onarıyor. Hasar büyümeden kapanıyor.

Grafen Oksit Mikro Kapsülleri

Bilim insanları, bu kaplamayı grafen oksit mikro kapsüller ile gerçekleştirdiklerini ifade ediyorlar. Bir korozif noktanın tespit edilmesi halinde kapsüllerden boşalan sıvı, yani polimerize siloksan maddesi bu noktada çatlamaları ve deformasyonları önlüyor. Yani bir nevi tamirat işi yapıyorlar. Paslanması istenmeyen metallerin bu madde ile önceden kaplanması gerekiyor.