Nedir Bu WhatsApp Sözleşmesi ? Ne Yapmalıyız ? Geri İptal mi Oldu ?

Nedir Bu WhatsApp Sözleşmesi ? Ne Yapmalıyız ? Geri İptal mi Oldu ?

Nedir Bu WhatsApp Sözleşmesi ? Ne Yapmalıyız ? Geri İptal mi Oldu ?

Selam kankalar. WhatsApp sözleşmesini ülkemizde korona gibi yayıldı, her kafada farklı bir ses çıkıyor.

Ülke ikiye ayrıldı resmen. Farklı uygulamalara geçip, WhatsApp'a atıp tutanlar ve hiçbir şey umrunda olmayan hayattan bezmiş kitle.


Öncelikle korkulacak pek bir şeyin olmadığını söylemek istiyorum. Çünkü bu sözleşme karşımıza çıkmadan öncede uygulanıyordu. Sadece Facebook şirketi değil, Twitter, Google gibi büyük şirketler yıllardır yapmakta. Örnek vermek gerekirse arkadaşınıza attığınız bir ürün ismini birkaç gün sonra reklamlarda görmeniz tesadüf olamaz.


WhatsApp bu sistemini geliştirmek için bizlerden onay istedi. 12 yaşındaki bir çocuğa platformlarında çimento reklamı göstermek ne kadar doğru ? İşte WhatsApp bu sistemi düzeltmek için bize böyle bir sözleşme zorunluluğu getirdi.


Ama sözleşmede var olan veri paylaşım kısmı kafaları ciddi anlamda karıştırıyor.


Bizim mesajlarımızı paylaşabilirler mi ? Cevap evet.

Bizim mesajlarımızı okuyup, kardeşim o kızdan sana hayır gelmez diye düşünebilirler mi ? Cevap evet :)


Ama neden okusunlar, bizim mesajlarımızı kim ne yapsın. Sadece yapay zeka kısmı çalışıcak bu sistemde o yüzden kafaya fazla takıp ne olduğu belli olmayan uygulamalara geçiş yapmak mantıksız geliyor. WhatsApp büyük bir şirket ve kullanıcılarını mağdur edecek bir aksiyon gerçekleştirme riskine girmez ,giremez. Geçiş yapılan diğer uygulamaların hem bilinirliği,hem uluslararası konumu oldukça zayıf buda onları oldukça güvenilir kılmıyor. Anlıyacağımız dilden söylüyeyim :) Attan inip eşşeğe binmek deyimi tam olarak bu.


Peki,Olumsuz Yanları Yok mu ? Neden Kabul Etmemeliyiz ?


Öncelikle WhatsApp bu sözleşmesini sadece bizim gibi gelişmekte olan veya gelişmemiş ülkelere dayatıyor.Gelişmiş ülkelerin yasaları gereği böyle bir aksiyon yapamıyor ve o ülkerin yasalarına uyuyor. Ülkemizin yasaları gereği bize zorunlu kılıyor. Bu duruma devlet yetkililerin kesinlikle el atması lazım .Hans bu sözleşmeyi kabul etmek zorunda değilse neden Hasan zorunda olsun ? Bu yüzden bizim değil devletimizin bu duruma çözüm bulması gereklidir.


Ülkemizde tahminimce telefon kullananların yüzde 80-90 arası WhatsApp kullanıyor. Bu kullanıcılar geleceğin cumhurbaşkanı, bakanı ,milletvekili, emniyet görevlisi, askeri veyahut özel bir konumdaki kişi olma ihtimali var. Peki bu kişiler geçmiş mesajlarını, bilgilerini yabancı bir ülkenin firmasına paylaşmış olucak peki bu doğru mu ? Bu durumda en güvenilir uygulama tabiki WhatsApp ama 20 yıl sonra acaba WhatsApp kalıcak mı ? Firma çalışanları bu kişilerin bilgilerini, yedeklerini bazı kişi veya kurumlara kötü niyetle paylaşmıyacağı ne malum.


Sözleşme Kesin İptal Oldu mu ?


Malesef kesin bir bilgi yoktur.Herhangi bir resmi açıklama yapılmadı daha.Sadece ortalıkta bazı sayfa ve sitelerin bu konudaki kaynağı belli olmayan haberleri mevcut.


Kafamızda deli sorular dönüp duruyor.Ben bile yazdıklarımla çelişebiliyorum.Hangi yazdığım size daha mantıklı geliyorsa artık. Yazacaklarım bu kadar, kullanıp kullanmamak size kalmış.

Görüşmek üzere...