Uzayda Aktive Olan Virüsler

Uzayda Aktive Olan Virüsler

Uzayda Aktive Olan Virüsler

Uzayın gizemli sırlarına erişmek, insanoğlunun en büyük tutkusu olmaya devam ediyor. Ancak bin bir zahmet ve eğitimle yetiştirilen astronotları bekleyen bir tehlike var. Uzaya çıktıkları andan itibaren başlayan bu tehlike, bir virüsün yeniden harekete geçmesi… Üstelik bu virüs dünyada suçiçeği ve Zona hastalığının da baş mimarı olan bir virüstür. Herpes adı verilen virüs, uzaya çıkan mürettebatın yarısını etkiliyor. Vücutta saklı olarak ve pasif şekilde duran virüs, astronotların uzaya çıkma sürecinde aktive oluyor.

Astronotların Bağışıklık Sistemi

Dünyadaki en sağlam bünyeye sahip olan astronotlar, uzaya çıkmadan önce, birçok baş döndürücü testi geçmek zorundalar. Bu kadar sağlam testler arasında, normal bir insanın başını döndürecek hatta bayıltacak CI kuvvetine karşı yüksek dayanımlı olan astronotlar, nedense bu virüs karşısında etkisiz hale geliyorlar.

Bağışıklık Sisteminin Zayıflaması

Dünyada ve uzayda milyonlarca farklı türde bakteri ve virüs var. Bu varlıklar, canlının içinde etrafında ve her yerde pasif olarak bulunuyorlar. Ancak ne zaman ki bağışıklık sistemi zayıflamaya yüz tutarsa, virüsler hemen etkisini göstermeye başlıyorlar. Adeta pusuda bekleyen ölümcül canavarlar olan bu virüslerle baş etmek için bilim insanları anti viral ilaçlar; bakterilerle baş etmek için de anti biyotik ilaçlar üretiyorlar. Fakat bağışıklık sistemi zayıfladığında ilaçlar da etkili olmayabilir. Milyonlarca dolar masraf edilen uzay aracı ve astronot eğitimlerinin nihai sonucu, uzay aracını uzaya sağ salim çıkarmak… Ama insanları bekleyen sorun, oldukça büyük… Çünkü uzayda herpes virüsü gibi virüslerle boğuşmak, zor. Astronotlar hastalandığında uzayda araştırma çalışmaları da sekteye uğrar ve milyonlarca dolar para çöpe gider. Bunu önlemek için NASA bir dizi, ön algılayıcı sistemler geliştirdi.

Stres Hormonları Bağışıklık Sistemini Zayıflatıyor

Uzaya çıkarken, astronotların aşırı stres altında olması, aynı zamanda bağışıklık sistemlerinin zayıflamasını tetikliyor ve tam o sırada virüsler, yok etmek için harekete geçiyorlar. Mars gibi uzun bir yolu olan gezegene yolculuk edilirken bu sorun daha da büyüyebilir. Ünlü kahin BabaVanga’nın kehanetine göre; uzaydan gelecek çok güçlü ve baş edilemez bir virüs insan anatomisini kalıcı olarak değiştirecek. Bu bilginin doğruluğu bilimsel olarak ispat edilemez ama güçlü öngörüleri olan Baba Vanga’nın sözleri de yabana atılamaz. NASA’nın verilerine göre, şimdilik, kısa uzay uçuşları gerçekleştiren astronotların yüzde 53’ü bu virüsün etkisi altında hastalandı.