Yapay Zeka Nedir,Ne İşe Yarar

Yapay Zeka Nedir,Ne İşe Yarar

Yapay Zeka Nedir,Ne İşe Yarar

2001 yapımı, posterinde A. I. yazan Artificial Intelligence isimli filmi izlemiş miydiniz? Steven Spielberg tarafından yönetilen bilim kurgu filmini izlemediyseniz peşinen önermek isterim...

Önerimizi de verdikten sonra yapay zeka hakkında bilgilerimi ve araştırmalarımı sizler için yazıya derledim. Aykut Avşar olarak sizlere keyifli okumalar dilerim.

“Yapay Zeka” bilimsel bir terim olarak insana mahsus davranış özelliklerine sahip bilgisayarlar için kullanılmaktadır. Bu tip bilgisayarlarda (veya belki de robotlar da diyebiliriz) kullanılan yazılımlar tepkimeyi verirken, donanımlar da fiziksel etkileşimi sağlamaktadır.

1980’li yıllardan itibaren yapay zeka konusundaki çalışmalar çok farklı bir boyuta ulaşmıştır. Makine Öğrenimi denilen sistem sayesinde, bilgisayarın (robot/makinenin) mantıklı sonuçlar türetebilmesi sağlanmıştır. 2000’li yılların ortasındaysa Derin Öğrenim bilim dalı ortaya çıkmış ve çok daha karmaşık şekilde öğrenebilme, çözümleme ve mantıklı sonuç verme işini ortaya koymuştur.

               

Yapay zeka, en başta belirttiğim filmdekinden çok daha fazla şekilde gündelik hayatımızda yerini almıştır. Sağlık, güvenlik, ulaştırma, internet gibi birçok alanda yapay zekadan faydalanılmaktadır. Örneğin ses tanıma desek? Size asistanlık yapan Siri, sesinizle açılıp kapanan televizyonlar, iletişim kurduğunuz navigasyon cihazınız, sizi sesinizden tanıyan mobil bankacılık hizmetiniz ve dahası…

Yapay zekanın geleceğine ilişkin farklı fikirler var. Hayatın çok daha fazla kolaylaşacağını, bunun da daha uzun ömür demek olduğunu, yeryüzündeki kaynakların bu büyük nüfusa yetemeyeceğini savunanlar olduğu gibi, pozitif düşünenlerin sayısı da oldukça fazla. Elon Musk ve Stephen Hawking gibi isimleri yapay zeka konusunda karamsar olanlar listesine ekleyebiliriz mesela.

Bu arada kısa bir not düşelim, tıpkı Jules Verne tarafından 1870 yılında yazılan Denizler Altında Yirmi Bin Fersah’ın gerçeğe dönüşmesi gibi, 1920’li yıllarda da benzer durum edebiyat ve sanatta yaşanmıştır. Karel Capek, yapay zekaya sahip robotların olduğu bir tiyatro oyununu sahnelemiştir.